Background Image

Waar komen onze familiena...

AGENDA

 

Waar komen onze familienamen vandaag?

Gratis
 • Startdatum: 27-02-2024 19:30
 • Einddatum 27-02-2024 22:00
 • Max. deelnemers Onbeperkt
 • Ingeschreven 5
 • Locatie:
  Bibliotheek Hulst
  Sportlaan 24, 4561 KZ Hulst, Nederland
  Bibliotheek Hulst

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
 • Waar komen onze familienamen vandaan?

  In het begin van 2024 komt er wederom een cursus in twee avonden voor diegene die bij de eerste cursus niet in de gelegenheid waren om de cursus bij te wonen.

  Veronique de Tier komt het ons vertellen.

  Iedereen is geïnteresseerd in zijn eigen naam. In een lezing/cursus van twee avonden wordt er ingegaan op de grote verscheidenheid in onze familienamen op de moeilijkheden die we ondervinden om de oorspronkelijke betekenis van familienamen bloot te leggen. We gaan na hoe de familienamen ontstaan zijn en welke benoemingsmotieven er aan de basis van onze familienamen liggen.
  Zijn er verschillen in Nederlandse en Vlaamse familienamen en welke namen zijn typisch voor Zeeland en/of het Waasland.?? Waar vind je informatie over achternamen en kunnen we ook dialectsporen ontdekken in onze familienamen.?
  Natuurlijk bespreken we ook de familienamen van de cursisten. Benieuwd waar jouw naam vandaan komt? Schrijf je dan in voor de cursus….

  Deze cursus/lezing wordt gegeven in de:
  Bibliotheek van Hulst op 27 februari en 5 maart 2024. Kosten: Leden Bibliotheek : € 7,50
  Leden OHK : € 7,50
  Niet Leden : € 10,-

  Aanvang om 19.30 uur. Einde circa 22.00 uur.

  Adres: Vismarkt 1, 4561 AZ Hulst.

  Inschrijven:
  via de bibliotheek in Hulst
  via de website van de OHK met de volgende link naar de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen: https://biebzvl.op-shop.nl/4182/cursus-waar-komen-familienamen-vandaan/27-02-2024
  . Wel vooraf inschrijven want er is een maximum van 25 deelnemers.
   Deze cursus/lezing wordt georganiseerd door Werkgroep GrensDorpen (OHK ‘De Vier Ambachten’ en Klingspoor) in samenwerking met Bibliotheek Zeeuws Vlaanderen.

  Informatie bij: G. Drumont 06-53592956

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Familiefoto IMG 20231101 152833aa 

 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


Kaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)