Background Image

Viering 150 jaar Mechelen...

AGENDA

Vanwege de Coronaperikelen kunnen activiteiten vervallen. Raadpleeg eerst deze agenda!

Viering 150 jaar Mechelen Terneuzen. https://www.deklompdeklingevzw.be/150jaarmechelen-terneuzen/

Gratis
 • Startdatum: 21-05-2021
 • Einddatum 30-09-2021
 • Max. deelnemers Onbeperkt
 • Prijs per persoon Gratis
 • Locatie:
  Klingspoor
  Buitenstraat 7, 9170 De Klinge België
  Klingspoor

 • Beschrijving
 • Info
 • Viering 150 jaar Mechelen Terneuzen

  Liefhebbers van treinerfgoed zullen zich de komende maanden in het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen ten volle kunnen uitleven. Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de spoorlijn Mechelen-Terneuzen ontwikkelt de werkgroep GrensDorpen samen met tal van partners een uitgebreid activiteitenprogramma over de landsgrenzen heen. Het diverse programma past binnen het Europees Jaar van het Spoor en bevat o.a. fiets-en wandelroutes, tentoonstellingen, kunstprojecten en de creatie van een gelegenheidsbier. 

  Historische spoorlijn verbindt 

  Op 10 april 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de trein Mechelen-Terneuzen kon doorrijden tot aan de Belgische grens. De eerste trein naar Terneuzen vertrekt op 26 augustus 1871. 

  De werkgroep GrensDorpen, gelinkt aan het KLINGSPOOR aan Wase zijde en aan de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten in Zeeuws-Vlaanderen, probeert over de grens heen samenwerkingen te realiseren. En dat dit succes heeft, blijkt uit dit project. In alle steden en gemeenten langs de lijn Mechelen-Terneuzen komen er initiatieven: in Terneuzen, Hulst, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Temse springen lokale overheden, verenigingen en regionale organisaties enthousiast mee op de trein. 

  Voor elk wat wils

  Eén van de blikvangers is een zomerse fietstocht waarbij je heel het parcours kunt affietsen, maar ook lussen kunt maken langs zowel de vroegere ZVTM-lijn in Zeeuws-Vlaanderen als langs het parcours Axel-Moerbeke-Sint-Gillis-Waas om daar weer aan te sluiten op de M-T-lijn. M-T wordt hier spottend “Mèren Trug” genoemd omdat de avondtrein naar Terneuzen bolt terwijl die pas de volgende morgen terugkeert. De fietslussen zal je kunnen raadplegen op zowel RouteYou, Youtube en Garmin. 

  Daarnaast zijn er tentoonstellingen in Sluiskil, in Hulst, het KLINGSPOOR en Sint-Gillis-Waas via de lokale heemkundige kringen. Er zijn kunstprojecten en er wordt een minitrein opgesteld op de locatie KLINGSPOOR. De Musketeers van Sint-Gillis zorgen voor een gelegenheidsbier. Temse organiseert een fietstzoektocht met als titel “laat je vervoeren”. In Sint-Niklaas komen er wandelingen. Zelfs een fietstocht langs lokale middenstanders die iets aanbieden van eten of drinken komt in het vizier. Het volledige programma is raadpleegbaar op:

  Oproep

  In het kader van 150 jaar Mechelen-Terneuzen is Grensdorpen nog steeds op zoek naar verhalen over de spoorlijn. Heeft je vader nog bij de spoorweg M-T gewerkt? Hield je moeder een overweg in de gaten? Alle verhalen zijn welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Overzicht partners

  Volgende partners zijn onder meer bij het project van GrensDorpen betrokken (en het kan nog aangroeien): Gemeenten Terneuzen / Hulst / Moerbeke / Sint-Gillis-Waas / Temse / Puurs, stad Sint-Niklaas. Heemkundige Kring / bib en Toonbeeld in Terneuzen, Museum Sluiskil / Hulst /Sint-Gillis-Waas en Temse. De NVBS (Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor), OHK de Vier Ambachten in Hulst, Heemkundige Kring ERCUS en cultuurraad Moerbeke, De Klomp De Klinge vzw, EGTS Linieland van Waas en Hulst, Toerisme Waasland, Erfgoed Zeeland, Erfgoedcel Waasland, Erfpunt, Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen, gidsen Klingspoor, heemkundige kring De Kluize, KOKW, d’Academie Sint-Niklaas, Smaak van Waas, brouwerij The Musketeers (en lokale horeca), het Spoor vzw en VTBKultuur Sint-Niklaas. Bibliotheca Wasiana, bib Sint-Niklaas, cc Boontje-Linx+ en verder een reeks particulieren, aangevuld met zelfstandige gidsen. 

  Meer info:

  https://www.deklompdeklingevzw.be/150jaarmechelen-terneuzen/

 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


De Vier AmbachtenKaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)