AGENDA
3 juni Excursie Retranchement en Sluis
- Startdatum: 03-06-2023 12:00
- Einddatum 03-06-2023 18:00
- Registratie Startdatum 04-05-2023
- Max. deelnemers 50
- Ingeschreven 32
- Aantal plaatsen 18
- Sluitingsdatum 02-06-2023 01:00
- Prijs per persoon 30.00 Euro voor leden 35 euro voor niet-leden
-
Beschrijving
-
Info
-
3 juni 2023 Vestingwerken Retranchement en Sluis
Net als in Hulst hebben we in Zeeuws-Vlaanderen nog enkele stadjes waar we de vestingwerken uit de Staats-Spaanse tijd goed kunnen zien. Marc Buise zal ons er alles over vertellen tijdens onze excursie in juni.
We rijden eerst naar Retranchement waar we een stop maken om in dit leuke dorp de wallen eens goed te bekijken. Dit dorp is gesticht binnen de wallen van een vestingwerk. Dat vestingwerk werd in 1604 in opdracht van Prins Maurits aangelegd . Dat was het Retranchement Cadsandria met het Fort Oranje in het noorden en het Fort Nassau in het zuiden, op 1 km van elkaar. Het werk was bedoeld was om de Staatse oever van het Zwin te beschermen .Voor wie wil kan er een klein rondje gelopen worden. Het dorp zelf is ook zeer de moeite waard, met een mooi zaalkerkje.
Vandaar rijden we naar Sluis waar we eerst koffie drinken en daarna zal Marc ons weer in de geschiedenis mee nemen over een stuk van de vestingwal naar de Stenen Beer (Westpoort), de haven en het Belfort, het enige in Nederland!
De stad heeft haar ontstaan te danken aan het verzanden van het Zwin. Hierdoor werd de rechtstreekse verbinding van de belangrijke handelsstad Brugge met de zee geblokkeerd en werd Sluis de belangrijkste voorhaven van Brugge. In 1290 kreeg de nederzetting stadsrechten en door haar strategische ligging werd de stad in 1382 een vesting. Aan weerszijden van het Zwin kwamen kastelen.
Vanaf 1387 was Sluis de belangrijkste Bourgondische vloothaven. Op 7 januari 1430 vond hier het huwelijk plaats tussen Filips de Goede en Isabella van Portugal. Dit gaf het belang van de stad in die tijd weer. De bloeitijd van Sluis duurde tot ongeveer 1450, waarna een snel verval intrad ten gevolge van de verzanding van het Zwin.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog lag Sluis in de frontlinie.
Programma
12.00 uur vertrek, Den Dullaert, Sportlaan 24, Hulst
12.15 uur vertrek , De Halle, Rooseveltlaan 1, Axel
13.00 uur aankomst Retranchement
14.00 uur vertrek naar Sluis
Aankomst 14.15 Koffie met appelcake in De Molen van Sluis.
15.00 uur wandeling Sluis
16.00 uur vrije tijd
17.00 uur opstappen voor vertrek
17.45 Aankomst Axel - 18.00 uur Aankomst Hulst
Praktisch
Wij bieden dit programma aan voor €30,- voor leden en hun partner . Niet-leden betalen €35,-
U kunt inschrijven via de website waar u onder menu “Agenda “ de Excursies vindt met een inschrijfformulier. Na inschrijving kunt u via telebankieren gelijktijdig betalen. Voor hen die niet via telebankieren kunnen betalen is er de mogelijkheid om apart via overschrijven te betalen.
Wie geen computer heeft, kan telefonisch bij Peter de Bakker (0114-315424) inschrijven.
Uw inschrijving is pas definitief nadat uw bijdrage is ontvangen op de bankrekening van de Oudheidkundige Kring NL60RABO0362396213.
Alleen betalen is niet voldoende, gelieve eerst in te schrijven.
Lees bij het inschrijven ook de Algemene voorwaarden.
-
ONZE MISSIE
Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.
Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?
WAT DOEN WE ZOAL
- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.
WERKGEBIED
Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.
Kaart van het gebied van de Vier Ambachten.
OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING
De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.
De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)