Background Image

3 september a.s.: Excursi...

AGENDA

 

3 september a.s.: Excursie naar Doornik

€ 94 voor leden en € 99 voor niet-leden
 • Startdatum: 03-09-2022 07:30
 • Einddatum 03-09-2022 21:30
 • Registratie Startdatum 01-07-2022
 • Max. deelnemers 50
 • Ingeschreven 49
 • Aantal plaatsen 1
 • Sluitingsdatum 30-08-2022
 • Prijs per persoon € 94 voor leden en € 99 voor niet-leden

Jammer, wij kunnen u niet meer inschrijven, omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt.
 • Beschrijving
 • Info
 • RESERVEER 3 SEPTEMBER ALVAST

  De reiscommissie neemt jullie op zaterdag 3 september a.s. graag mee op excursie naar Doornik. Vanaf nu staat de aanmelding open voor het inschrijven voor de excursie.

  DAGEXCURSIE DOORNIK (HENEGOUWEN) 3 SEPTEMBER 2022

  Deze stad gelegen aan de Schelde in het Franstalige Wallonië is de 2e oudste stad van België. De Romeinen noemden haar Turnacum en toen was het al reeds een belangrijke doorvoerplaats. In het Frans is zij bekend als Tournai. De stad heeft cultuurhistorisch een grote rol gespeeld en is nog steeds één van de belangrijkste monumentensteden van België. In de Frankische tijd (5e eeuw) was Doornik een periode lang hoofdstad. Daarna werd het de zetel van de bisschop van Vlaanderen. Ten tijde van koning Karel de Kale (850) ontstond het graafschap Vlaanderen. Vanaf 1200 viel de stad onder het gezag van de Franse koning. In de 15e eeuw stond de lakenhandel economisch centraal.

  In het begin van de 80-jarige oorlog was Doornik een van de eerste protestantse steden. Door koning Filips II werd de stad weer katholiek en hield Spanje de stad in zijn greep. De Franse koning Lodewijk XIV verkreeg de stad bij het verdrag van Aken in 1668, maar in 1713 kregen de Oostenrijkers de macht in handen. Dit duurde tot 1815 toen het een onderdeel werd van het Koninkrijk der Nederlanden. Die verloor het weer aan de België als gevolg van de Belgische opstand.

  Doornik heeft bezienswaardigheden en boeiende musea in overvloed. Omdat het Museum voor Archeologie vanwege een opknapbeurt gesloten is, hebben we gekozen voor het Museum voor Schone Kunsten. Niet alleen voor de collectie van Vlaamse primitieven en impressionisten maar ook voor het gebouw zelf, ontworpen door Victor Horta. De stadswandeling met gids houdt een bezoek aan de kathedraal in, langs het Belfort en de Lakenhal. We zullen nog meer van het mooie oude Doornik zien op de begeleide rit met het treintje.

   PROGRAMMA

  07.30:   Vertrek bij Den Dullaert, Sportlaan 24, Hulst
  07.45:   Vertrek bij De Halle, Rooseveltlaan 1 Axel
  09.30:   Aankomst in Doornik
  09.45:   Koffie met 2 koffiekoeken bij ‘Tiffany’s ’ op de Grote Markt
  10.30:   Stadswandeling met gids binnenstad en Kathedraal
  12.30:   Lunch bij l' Imperatrice:  Boerenplank
  14.00:   Bezoek museum van Schone Kunsten
  15.15:   Rondrit met treintje met gids
  16.00:   Vrije tijd in Doornik
  17.30:   Aan tafel in Tiffany’s: driegangen menu:
       • - Keuze voor vlees of vis sv.v.p. vermelden bij aanmelding
       • - Bij de maaltijd inbegrepen: 2 glazen wijn, pils, softdrink en 1 koffie
  19.30:   Vertrek uit Doornik
  21.15:   Aankomst Axel
  21.30:   Aankomst Hulst

   

  PRAKTISCH

  Menukeuze:
  Vlees:    
  - Carpaccio van rundvlees, rucula en parmezaanschilfers
  - Parmigniana schnitzel en tagliatelle
  - Tiramisu
  Vis:         
  - Bordje gerookte zalm
  - Koolvisrug met witte botersaus en garnalen, aardappelpuree
  - Gemengde citroen en appeltaart

   

  Kosten:

  Wij bieden dit programma aan voor € 94,00 voor leden en hun partner. Niet-leden zijn ook welkom, zij betalen € 99,00. Inschrijven kan al via de website waar u onder menu 'Activiteiten' de Excursies vindt met een inschrijfformulier. Na inschrijving kunt u via telebankieren betalen. Voor hen die niet via telebankieren kunnen betalen, is er de mogelijkheid om apart via overschrijven te betalen.

  Wie geen computer heeft, kan telefonisch bij Peter de Bakker (0114-315424) of b.g.g. bij Luc Brems (0114-316230) inschrijven. Vermeld dan bij telefonische aanmelding welke opstapplaats en de menukeuze.

  Uw inschrijving is pas definitief nadat uw bijdrage is ontvangen op de bankrekening van de Oudheidkundige Kring: NL44 RABO 0490558062. Alleen betalen is niet voldoende, gelieve eerst in te schrijven.

  Lees bij het inschrijven ook de algemene voorwaarden.

 • €94,00 1
 

ONZE MISSIE

Onze Kring stelt zich tot doel het bevorderen en verspreiden van de geschiedenis en haar hulpwetenschappen van de vroegere Vier Ambachten en het Land van Saeftinghe. Ook wil de kring zoveel mogelijk bijdragen tot het bewaren en herstellen van de nog aanwezige natuur- en cultuurmonumenten.

Zonder verleden is er geen toekomst. Primair probeert de kring de bewoners van de streek bewust te maken van hun eigen leefomgeving. Maar we profileren de streek ook naar buiten toe. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit meest noordelijke deel van Vlaanderen? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt het tot ‘een landje apart’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

WAT DOEN WE ZOAL

- het beleggen van een zestal bijeenkomsten jaarlijks, over het werkgebied verspreid, waarop voordrachten worden gehouden door eigen leden of door deskundigen van elders over de geschiedenis van onze streek.
- het minimaal om de twee jaar uitgeven van een jaarboek e.d.
- het vier maal per jaar uitgeven van een bulletin.
- het uitwisselen van publicaties met gelijkgerichte verenigingen en instellingen.
- het samenwerken met gelijkgerichte verenigingen en instellingen bij evenementen en projecten.
- het organiseren van drie tot vier excursies jaarlijks.

WERKGEBIED

Het werkgebied van de Kring omvat de historische landstreek "De Vier Ambachten" inclusief de heerlijkheid Saeftinghe. Dit gebied bestaat uit:
- Het Boekhouter Ambacht, met onder meer Oosteeklo, Bassevelde, Boekhoute, Biervliet.
- Het Asseneder Ambacht, met onder meer Ertvelde, Assenede, Sas van Gent, en Wachtebeke.
- Het Axeler Ambacht, met onder meer Axel, Terneuzen, Zaamslag, Westdorpe, en Zuiddorpe.
- Het Hulster Ambacht, met onder meer Hulst, Hengstdijk, Ossenisse, Graauw, Sint Jansteen en het huidige Verdronken Land van Saeftinghe.


De Vier AmbachtenKaart van het gebied van de Vier Ambachten.

OVER HET ONTSTAAN VAN DE KRING

De Oudheidkundige Kring is als vereniging opgericht te Hulst op 22 maart 1928. Dit naar aanleiding van de Historische Tentoonstelling bij gelegenheid van de Landbouwtentoonstelling georganiseerd in Hulst in de zomer van 1927. Lange tijd was er een nauwe band met het gemeentebestuur van Hulst, dat tot 1980 werd vertegenwoordigd door de zittende burgemeester. Na een voorspoedige start en bloei, waarin begonnen werd met het aanleggen van een collectie, het uitgeven van jaarboeken, organiseren van lezingen en excursies, maakte Wereldoorlog II daar tijdelijk een eind aan. In 1951 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Decennialang werd een deel van de collectie tentoongesteld in de zogenaamde 'Oudheidkamer' in het stadhuis. Sinds 1979 gebeurt dat in het voormalige refugium Ten Duinen in de Steenstraat.

excursie leden 1929

De eerste excursie in augustus 1929 van de leden van de Oudheidkundige Kring naar Zierikzee. (Foto: collectie Oudheidkundige Kring)