Background Image

Glas-in-lood Willibrord_3...

Raam 13.

Raam in de noordkapel

Ontwerp van Joep Nicolas, sterk gestuud door het kerkbestuur en met name door burgemeester-kerkmeester Truffino.

Bovenaan: een mand met broden en een vis. Deze verwijst naar de tweede wonderbare spijsiging van vierduizend mannen (Matth. 15: 29-39). Daarboven de de Griekse letters IXOVE of ICHTUS, vis, een symbool voor Christus. Links P (van pax, vrede) boven A en O (alfa en omega, het begin en het einde van het Griekse alfabet en symbool voor Christus, die het begin en het einde van alles is.

Links onder: De Zelandia. Sigillum Dni Wulfaerdt. M(iles = ridder of heer) de Stede Aº Di MCCXI (1211). Het zegel van Wlfaert van der Maelstede. Het geslacht Van der Maelstede is afkomstig uit Kapelle op Zuid-Beveland en bezat nabij Hulst een kasteel. Wulfaert was leenman van zowel de Vlaamse als de Zeeuwse graaf. Hij was erfschout van Hulst.

Rechtonder: Hulst Aº Di MCLXXX (1180). Ram oppidi de Hulst sigilum (!) scabino. Ofwel, het zegel van de schepenen van Hulst. In het wapen staat Sint-Willibrord afgebeeld, het oude stads- of schepenzegel dat werd gebruikt tot aan de stadsbrand van 1485. Daarna wordt een leeuwenzegel gebruikt. De reden voor die verandering is niet bekend. 

Onderaan: Stichting der kerk omstreeks Aº Di 1228.