Background Image

Glas-in-lood Willibrord_2...

Raam 5

Derde raam in de noordelijke zijbeuk van het schip

Dit raam is aangebracht tijdens de restauratieperiode van 1931 tot 1935. Het is ontworpen door de Limburgse glazenier Joep Nicolas (1897-1972) en uitgevoerd door F. Vervoordeldonck uit Den Bosch.

Bovenaan: een vogel die oprijst uit de vlammen. Dit verwijst naar de vogel Feniks (Phoenix) uit de Egyptische en Griekse mythologie, die zichzelf in brand stak, maar na drie dagen weer uit zijn as verrees. De feniks is een symbool voor de verrezen Christus.

Linksonder: Charles Quint MDXV - MDLV. Karel V (1515-1555) was koning van Spanje, keizer van het Duitse Rijk, heer der Nederlanden en graaf van Vlaanderen. Als Vlaamse stad was Hulst onderhorig aan deze landsheer.

Rechtsonder: Herman de Waghemakere en Mathijs Kelderman. Onder het wapen: Van Mansdale Kelderman. De Antwerpse bouwmeester, vader Herman en zoon Dominicus de Waghemakere, begonnen met de bouw van het nieuwe schip van de kerk. Herman ontwierp ook voor de westgevel (de hoofdingang) een portaal. Dat zou dan gebouwd worden door Mathijs Kelderman, telg van het beroemde geslacht van bouwmeesters. Laurens Kelderman begon in 1528 met de bouw, maar die werd niet voltooid. In 1841 werden de restanten opgeruimd. Een ander portaal is er niet meer gekomen. De eigenlijk naam van de waarschijnlijke stamvader van de Keldermansen is Jan (I) van Mansdale, die, naar zijn huis In het kelderken in Brussel Van Kelderken genoemd wordt. Die naam werd later veranderd in Keldermans.

Onderaan: bouw van het huidige kerkschip 1481 - 1535.