Background Image

Spioneren voor het Secret...

Spioneren voor het Secret Service Bureau tijdens WO1

€ 5; voor leden van de Kring gratis
 • Startdatum: 22-10-2019 19:30
 • Einddatum 22-10-2019 22:00
 • Max. deelnemers Onbeperkt
 • Prijs per persoon € 5; voor leden van de Kring gratis
 • Locatie:
  De Lieve
  Broodmarkt 8, 4561 CC Hulst, Nederland
  De Lieve

 • Beschrijving
 • Info
 • Spioneren voor het Secret Service Bureau tijdens WO1.

  Notaris Clement Heirman, een Waas spion

   Samenvatting:          

  Kennis is macht. Wie WO1 wou winnen, diende informatie in te zamelen over de vijand. De loopgravenoorlog zette de militaire verkenners buiten spel. Maar hoe bereidde de vijand zich voor op een volgende veldslag? Het antwoord op deze vraag moest beantwoord worden door burgerspionnen. Zowel de Belgische-, de Franse- als de Britse Inlichtingendiensten deden massaal een beroep op burgers om inlichtingen in te zamelen. De inlichtingen die in Vlaanderen werden ingewonnen over de Duitse militaire aanwezigheid in België zochten via Nederland hun weg naar het Verenigd Koninkrijk.

  De Lokerse notaris Clement Heirman stond vanaf februari 1917 aan het hoofd van het inlichtingennetwerkje ‘M41’ dat actief was in het Waasland en dat een onderdeel vormde van een 1.000-koppig netwerk ‘Oram’. Het netwerk Oram was actief van Cadzand tot het drielandenpunt. De algemene leiding zat in Rotterdam, het middenkader stuurde aan vanuit de zuidelijke provincies, waaronder Zeeland.

  Maar ook de Duitse contra-spionage zat niet stil. Zij rolden het netwerk M41 open namen de leden gevangen. Overleefde notaris Heirman de oorlog? Het antwoord op deze vraag verneem je op dinsdag 22 oktober van Rudi De Clercq.

  Rudi de Clercq

  Deze politiecommissaris uit Lokeren verdiepte zich in de spionage tijdens WO1. In zijn boek ‘Spioneren voor het Secret Service Bureau, notaris Clement Heirman een Waas spion’, zoemt hij in op de situatie in het noorden van het Waasland en het zuiden van Zeeland. Op dit vlak is er nog heel wat onontgonnen onderzoeksmateriaal.

  De spreker kan geïnteresseerde onderzoekers wegwijs maken.

  Rudi De Clercq is bestuurslid van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Waasland en schrijver van het boek met de gelijknamige titel (nog steeds verkrijgbaar)